Relatietherapie

Hoe gaat dit in zijn werk?

Het eerste gesprek samen of apart?

Veel hangt af van de hulpvraag van de mensen zelf. Een standaard richtlijn kan Praktijk Balise hiervoor niet geven. Laat ons zeggen dat voor een eerste gesprek heel vaak de beide partners samen komen. Evengoed kan het zijn dat één van de twee eerst eens apart komt.

Hiervoor zijn meerdere motieven mogelijk waarover ik nooit een oordeel zal geven. Alles heeft zijn betekenis en de betekenissen worden gaandeweg ingebracht doorheen de therapiegesprekken.

Het tweede gesprek samen of apart?

Het is redelijk gebruikelijk om de mensen ook eens apart te zien, maar naargelang de hulpvraag kan het evengoed zijn dat dit niet aangewezen is.  Het is wat aftasten in overleg met het koppel. Alles heeft zijn betekenissen, zijn voor- en nadelen. Het doel is te komen tot meer wederzijdse inzichten en een prettiger manier van leven.

Hoeveel sessies?

Psychotherapie is een proces, ook in de koppeltherapie. Het vraagt wat tijd om de puzzel over hoe de relatie loopt in beeld te brengen. We brengen een aantal puntjes op de voorgrond en kijken waarmee we eerst aan de slag gaan.
Het begeleidingsplan is een dynamisch proces. Er is enige continuïteit in de gesprekken nodig om het veranderproces mooi op gang te krijgen. Het aantal sessies gebeurt in overleg tussen het koppel en de therapeut.